Het verhaal van Kerstmis

U viert misschien wel Kerstmis, de dag waarop Jezus Christus geboren zou zijn. Voor de Christenen is dit een belangrijke feestdag en wordt elk jaar gevierd op 25 december. Hierop wordt er feest gevierd waarbij de hele familie en ook vrienden zich verzamelen. Voor de feestdag worden er veel lichtjes en decoraties opgehangen zoals kerstbomen. Er worden op de week van kerstmis zelfs speciaal vakanties gepland om in een ander land vakantie te vieren. Deze feestdag wordt bijna overal in de wereld en is vaak ook een dag waarop vrij wordt gegeven. Zelfs veel non-Christenen vieren Kerstmis en is hierdoor een traditionele feestdag in de winter. Toch kan het voor velen ook onduidelijk zijn wat de feestdag is, ook zijn er ook Christenen die Kerstmis niet precies kennen zoals het verhaal van Kerstmis. Als u op zoek bent naar meer informatie over Kerstmis, dan zit u op de juiste tekst. In deze tekst gaat u alles leren over de feestdag Kerstmis en gaan wij uitleggen waarom het gevierd wordt en het verhaal in het algemeen.

Hoe Kerstmis begonnen is

Kerstmis is natuurlijk belangrijk voor de Christenen om te vieren, maar waar komt de feestdag eigenlijk vandaan? De viering werd eigenlijk al gehouden in de vierde eeuw op 25 december in Rome, de Romeinse hoofdstad. De reden hiervoor is onbekend en ook is het onbekend wat zij precies hebben gevierd op 25 december, destijds waren er veel natuurreligie en kwam het Hellenisme in Rome, maar nog is het onbekend omdat 25 december niks te maken heeft met het Hellenisme. De enige verklaring die bestaat is dat destijds de Romeinse Keizer Aurelian een cultus heeft opgericht die de zonnegod Sol Invictus zou aanbidden. Een andere verklaring is dat destijds kosmologie belangrijk is voor de oude wereld en daarvoor werd er op 25 december altijd naar de sterren gekeken om van de ruimte te leren. Met de Germanen hadden zij ook een unieke feest dat rond 21 december. Dit is het joelfeest, ook de winterzonnewende genoemd. Deze feestdag werd gehouden om het boze in de wereld weg te jagen terwijl het licht van de zonnige seizoenen weer werd begroet. Door dat de Germanische landen zich ook bekeerden tot het Christendom werd voor hen het joelfeest vervangen naar kerstmis. Daarnaast werd dit ook gedaan omdat de Germanen, beide feestdagen zagen als hetzelfde. Dit komt doordat beide te maken heeft met het begroeten van het licht en dat het in de winter donker is. In Kerstmis werd er gevierd dat Jezus Christus geboren werd en dat de drie koningen erbij waren met daarnaast de engelen van God in Bethlehem.

De kerkdiensten op Kerstmis

Dit is zoals verwacht wel een heel belangrijk moment voor de Christenen omdat voor de Christenen op 25 december de zoon van God geboren werd. Hierdoor vieren ze elk jaar op 25 en 26 december Kerstmis. Ook op deze dagen zijn de kerken daardoor open, ook zijn op deze dagen de kerken het drukst. Dit is het geval voor de Protestant Christelijke en de traditionele Christelijke. Hiervoor luiden de kerkklokken om de Christenen bijeen te roepen in de kerken om de kerkdienst te beginnen. Ook houden belangrijke mensen zoals monarchen om landelijk een toespraak te houden. Ook de Paus houdt een kersttoespraak die over de hele wereld uitgezonden wordt. De toespraak houdt de Paus op het balkon van het Sint-Pietersbasiliek. Op het einde van de toespraak zegent de Paus iedereen met ''Urbi et Orbi'' (voor de stad en voor de wereld) en ook wenst de Paus een Fijn Kerstfeest. Dit wordt vaak gedaan in verschillende talen die de Paus kent.

Kerst Symbolen in Kerstmis

Daarnaast zijn er ook veel kerst symbolen en spullen die gebruikt worden zoals de Kerstboom, maar waar komen deze vandaan en hoe zo worden ze gebruikt? De Kerstboom is een dennenboom die met veel lichtjes en kerstballen versierd wordt. De kerstboom heeft te maken met de oude Germanen die destijds nog het joelfeest vierden en daarbij was de natuur belangrijk gezien zoals de zon en de bomen die overal in het Duitse land zaten. Door de transitie naar het Christelijke geloof hebben de Germanen ook deze traditie overgenomen. Ook heeft Luther in de 16e eeuw verklaart dat de kerstboom een symbool zal worden voor het geboorte van Jezus Christus. Na de verklaring begonnen de kerken met het zetten van deze kerstbomen maar werd ook al meteen gedaan door iedere bewoner die een woonplaats hadden. De kerstballen en lichten hebben met Adam en Eva te maken. De kerstbal symboliseert de boom die Adam en Eva gebruikt hebben om appels te plukken. De kerstster staat symbool om een echte ster die de weg zou wijzen naar de geboorteplaats van Jezus Christus. Hierdoor worden er door sommige de piek vervangen naar een ster, om juist die ster ook te symboliseren in plaats van alleen de richting van waar Jezus geboren zou zijn. Toch is er geen verklaring voor het geven van geschenken.

Controverse met Kerstmis

Het is traditie op Kerstmis om elkaar geschenken te geven en deze onder de Kerstboom neer te leggen om te symboliseren dat de Kerstman deze daar neergezet zouden hebben. Toch heeft het geven van geschenken niks te maken met het geloof. Daardoor is er veel kritiek ontstaan met de religieuze Christenen en vinden dat Kerstmis getransformeerd wordt naar een commercieel feest, dit zou ook verklaren dat non-religieuze mensen het feest vieren. De Kerstman is eigenlijk een nep karakter in Kerstmis. De Kerstman stamt af van Sinterklaas. Het ontstaan van de Kerstman heeft te maken dat het idee van Sinterklaas veranderd is in de tijd van de Amerikaanse kolonisaties, toen er nieuwe kolonisten op het land kwamen en het idee hadden om Sinterklaas een beetje te veranderen. Hierdoor ontstond de Kerstman. Toch heeft Sinterklaas ook vrij weinig te maken heeft met Kerstmis. Sinterklaas is in verband gebracht met kabouters die te maken heeft met het joelfeest. Ook vinden de Christenen dat dit het geval is van dat het feest veranderd wordt naar een commercieel feest waar geschenken kopen het belangrijkst is. Door de eeuwen heen is hiermee Kerstmis veranderd. Door de nieuwe Christelijke sekten en dat het gezien wordt als een traditioneel commerciële feest. Toch zijn de principes hetzelfde en wordt er gevierd dat Jezus Christus geboren is en dat de familie samen komt om twee dagen lang Kerstmis te vieren.