Alles over de gloeilamp

De gloeilamp, een wonderbaarlijk voorwerp dat licht kan maken met een beetje elektriciteit, maar hoe werkt dat ding nou eigenlijk en hoe is het ontstaan? In deze tekst leer je alles over de gloeilamp en wie het heeft uitgevonden.

1. De uitvinding van het licht.

De gloeilamp is eigenlijk een uitvinding die niet door iemand uitgevonden is. Het is eigenlijk gevormd tot een project waarbij meerdere mensen mee deden, hierdoor is het niet duidelijk wie deze mensen precies zijn. Toch zijn er ook individuele mensen die er ook mee hebben geëxperimenteerd hebben die uiteindelijk toch wel een werkende gloeilamp hebben gemaakt. Een van de bekendste is Thomas Edison. Hij zegt dat hij de gloeilamp zo perfect mogelijk heeft gemaakt dat hij ook functioneert en daarnaast dit ook uiteindelijk verkocht heeft aan andere. daarnaast hebben wij ook Alexander Lodygin en Joseph Swan. Hun worden genoemd tot de zo dicht mogelijke uitvinders van de gloeilamp.

2. De blauw druk van de gloeilamp

Deze lampen werden gemaakt doormiddel van een al bestaande gloeilamp, alleen wel een beetje anders. Er waren nog geen gloeilamp maar koolstofbooglampen. Eigenlijk bestonden hierdoor al lampen alleen waren deze lampen niet goed genoeg en effectief genoeg. Hierdoor begonnen mensen te experimenteren met dit soort lamp om zo de gloeilamp te uitvinden. Ook in Duitsland was er druk bezig geweest met het uitvinden van de gloeilamp. Hiervoor werden zelfs nieuwe en unieke soorten draadden uitgevonden om te helpen met het uitvinden van de gloeilamp in Duitsland. Uiteindelijk is het Heinrich Gobel het gelukt om in 1854 de eerste echte werkende gloeilamp te maken in Duitsland. Toch wordt er gezegd dat dit verhaal over de uitvindingen in Duitsland misschien wel een legende is dus een soort nep verhaal. Toch is door de loop van de jaren de gloeilamp geperfectioneerd en goed gemaakt. Binnen in deze jaren heen zijn er ook andere uitvindingen gekomen waarbij een gloeilamp zeer belangrijk was. de gloeilamp is niet bij zichzelf al een belangrijke uitvinding maar ook voor vele andere uitvindingen.

3. Hoe werkt een gloeilamp nou

Gloeilampen zijn voorwerpen die net als glas makkelijk kunnen breken, hiervoor is heel erg over na gedacht. Het glas is het belangrijkste dat de lamp heeft. Het glas zorgt ervoor dat het light binnen in verspreid wordt terwijl het dun blijft. Dit kan soms wel een probleem zijn, als het glas te dun wordt dan kan het glas makkelijk breken en daarna verbranden. Dit komt omdat het glas zo geïsoleerd is dat het lucht van binnen in het lamp niet naar buiten kan. Het lucht van buiten kan er dus voor zorgen dat het lamp kan branden. Als het glas te dik wordt dan kan het zijn dat het glas niet genoeg licht buiten stoten. Naast dat het aan het glas ligt kan het ook aan het materiaal liggen. Het is zo dat wolfraam gebruikt wordt voor het draadjes in de gloeilamp. Misschien heb je vast wel een keer meegemaakt dat de lamp een keer kapot knapt. Dit is volkomen normaal en heeft niks met u te maken. Het wolfraam in het glas is namelijk veel zwakker als het koud blijft dan als het warm is en de lamp aan staat. Hierdoor kan er een keer wel een punt komen waardoor het zo koud is dat als het meteen warm wordt, het wolfraam open knapt. Hierdoor is soms het levensduur van een gloeilamp kort. Voor nu is wolfraam wel de beste opties voor het gebruik van gloeilampen, en zijn al door de jaren heen veel opties gebruikt en geprobeerd maar zonder succes. Hierdoor is de lamp zo gemaakt dat wij vandaag kennen.

4. Wat is eigenlijk een gloeilamp

Een gloeilamp is eigenlijk een licht dat gemaakt wordt met elektriciteit doormiddel van het dun stuk metaal zo warm te maken dat het gloeit van licht. Het light zit dan ook vast met een kleine glazen bol waarin geen lucht in kan. Dit is zo gemaakt omdat er anders een brand ontstaat in de gloeilamp. Door de uitvinding van gloeilampen zijn er daardoor meer soorten, vormen en sterke lampen gekomen. sommige lampen hebben een hoge en sterke voltage en sommige iets minder. van 1,5 volt to 300 volt. Voor de rest zijn deze voorwerpen heel erg makkelijk te instaleren en hebben ze voor de rest geenspeciaal apparatuur nodig. Je hebt zelfs lampen die juist gebruikt worden voor de hitten. Dit zijn hittelampen, deze lampen geven ook wel licht maar zijn zo gemaakt om hele hoge hitte die gemaakt worden door de lampen te weerstaan. Hierdoor kan het net als een kampvuurtje het jou omgeving warm maken. Tegenwoordig worden de lampen een beetje gevuld met een bepaald gas, dit gas is er alleen maar om gevuld te worden en heeft voor de rest geen bruikbaarheid. Het gas zorgt ervoor dat er een minder snelle kans is dat de lamp verbrand als er toch lucht in komt. Wat het gas kan doen is de atomen die binnen in een lamp onderdeel zitten weg te duwen en in plaats daar van het gas te hebben. Daardoor kan de lamp ook veel langer mee en kan het tot slot niet zo snel verbranden of kapot gaan.

5. Tot slot

De wonderbaarlijke uitvinding, de gloeilamp heeft ons heel erg geholpen met het verlichten van alles en nog wat. Van huizen tot aan diepe grotten tot aan de hemel waar vliegtuigen vliegen. Zonder de lampen zou onze wereld er heel erg anders uit zien. Omdat dus de gloeilamp heel erg heeft geholpen met andere innovaties. Helaas kunnen gloeilampen toch nog slecht zijn voor het milieu ook al zijn tegenwoordig er meer milieuvriendelijke lampen. Dit komt omdat het energie kost en energie worden op slechten manieren gemaakt. Toch is het niet perse een ramp. Lampen blijven toch een heel belangrijk voorwerp in onze samenleven. Hierdoor zijn er ook weer veel verschillende lampen bij gekomen, zoals lampen zie er voor zorgen om je warm te houden, lampen die er decoratief uit zien en daarnaast veel normale lampen met verschillende vormen en redenen. Een levens veranderende uitvinding de lamp.